Ambtenaar

Rollen

Een ambtenaar wordt vaak gezien als vertegenwoordiger van de gemeente. Maar naast de formele opdracht, heeft een ambtenaar ook steeds meer een eigen inbreng en komt hij steeds dichterbij bewoners te staan. Tenminste, als die ambtenaar buurtgericht werkt en faciliterend optreedt.
Niet alle ambtenaren weten zich raad met die nieuwe rol. Hoe kun je de wethouder tevreden houden en tegelijkertijd de bewoners of ondernemers die misschien iets heel anders willen? Urban Villagers biedt verschillende workshops aan waarin ambtenaren zelf ontdekken hoe zij zich kunnen opstellen. Daarbij hoort een open maar kritische blik op zowel de wensen die leven in een buurt, het beleid van de gemeente en de formele opdracht en de eigen houding ten aanzien van die twee.

Meer informatie

 

Buurtgerichte projecten

Ook in het ontwikkelen van projecten voor de buurt betrekt Urban Villagers vaak ambtenaren. Op deze manier worden zij meegenomen in de praktijk van wat wordt genoemd het buurtgericht of gebiedsgericht werken.
Door de vormgeving en inhoud van de projecten, stelt Urban Villagers zich op als tussenpersoon en helpt de ambtenaar zijn nieuwe rol vorm te geven. Alle projecten zijn gericht op het samenbrengen van partijen en om zo knelpunten aan het licht te brengen en gezamenlijke (dus duurzame) oplossingen daarvoor te vinden.

Public Mediation

Onze aanpak richt zich op de fase voordat knelpunten veranderen in conflicten. Wij gebruiken daarvoor elementen uit mediation en public mediation. De Universiteit van Amsterdam heeft het onderzoeksprogramma public mediation opgezet om praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland te onderzoeken. Urban Villagers is bij dat programma betrokken en is één van die onderzoekscases geweest.